lunes, 31 de marzo de 2014

Setmana Santa

Durant la Setmana Santa se celebra la culminació de la salvació de Déu, a través del seu fill Jesucrist i l'inici de la Nova Aliança entre Déu i l'Home. La Setmana Santa commemora la passió, la mort i la resurrecció de Jesús, a través dels passos de la processó s'escenifiquen aquests últims moments en la vida de Jesús i la seva Resurrecció.



La festa comença el Diumenge de Rams (Diumenge abans del Dijous Sant): commemora l'entrada a Jerusalem de Jesús. El poble li dóna la benvinguda a la muntanya de les Oliveres, amb branques d'oliveres, que són símbol "vida". Dilluns, dimarts, dimecres Sants també hi ha processons, encara que de menor importància. 
El Dijous Sant: té lloc l'últim sopar, en què Jesús va ser venut i traït per Judes. En ella va quedar instituïda l'Eucaristia. 
El Divendres Sant: commemora la Passió (el calvari) i mort de Jesús, després d'haver arrossegat la creu pels carrers i finalment, ser crucificat. 
El Dissabte Sant: descans de Crist en el sepulcre. Els feligresos preguem ia Jesús i l'acompanyem en el seu descans. A la nit se celebra la Vetlla Pasqual i commemora la resurrecció del Senyor.
El Diumenge de Pasqua: o de Resurrecció del Senyor. 
El Dilluns de Pasqua: es commemora la Resurrecció del Senyor.





Les processons a Catalunya

Es solen fer processons, viacrucis i desfiles. 

Les processons (incloem aquí també els viacrucis i les desfilades de soldats romans -armats, manaies- o altres elements) són manifestacions de la cultura popular religiosa, abundants en l'àmbit catòlic, en les quals una imatge d'un sant, la Mare de Déu o de Jesús, sols o representant una escena, que són portats en un lloc de culte (ermita, església). Si bé el seu origen és a l'Edat Mitjana, la seva proliferació es deu al Concili de Trento.
Després del Concili Vaticà II, la celebració de processons va anar decaient fins a la seva pràctica desaparició. Als anys vuitanta es viu una revifalla del fenomen, amb la recuperació de moltes processons i amb la incorporació de noves advocacions provinents d'altres llocs d'Espanya, a causa de la immigració. Fonamentalment, les processons tenen lloc durant la Setmana Santa, on s'hi representen imatges de la Passió, Mort i resurrecció de Jesucrist.





La Passió

Son representacions teatrals de la vida, la mort i resurrecció de Jesucrist, basada en els evangelis. Als països catalans les primeres res representacions es remunten al segle XV. En aquestes representacions s'hi barreja avantguarda i tradició, aspecte que fa de les passions un muntatge teatral original, impactant i sorprenent.
Les representacions de la Passió tendeixen a un format espectacular per arribar a tot tipus de públic: religiós, turístic i teatral.







Els llocs on es solen festejar més és en: Barcelona, Tarragona, Reus i Mataró.

les processons a Espanya


MANIFESTACIONS QUE TENEN RELACIÓ AMB LA SETMANA SANTA
La Dansa de la Mort  es un transcurs de la processió que es fa a Veges. en aquesta dansa, cinc esquelets salten al so d'un tambor, colcats en forma de creu i con un conjunt de persones que la companyen, les quals amb  torxes, il · luminen el quadre i aporten l'aire tètric que dóna sentit.
El cos principal de la Dansa de la Mort està format per dos Adults i tres nens.
La Mort ens avisa que no perdona ningú (amb la bandera), ens causa la mort (amb la dalla) i ens recorda que a qualsevol hora (rellotge sense broques) acabarem convertint-nos en cendra (platets).


No hay comentarios:

Publicar un comentario