lunes, 6 de enero de 2014

Creu grammada

Aquest símbol es remota al segle Va.C. La paraula “esvástica” prové del sàncrit esvástica, significa “bona fortuna” o “Benestar”. En els nostres diez és un símbol sagrat per a l’hinduisme, el budisme, el jainisme i el Odinismo. Es comú veure-la en temples o cases a l’Índia o Indonèsia. Les esvàstiques també tenen una historia antiga a Europa, ja que apareixen en artefactes de cultures europees anteriors al cristianisme.


Per que és diu creu gammada?

Perquè cada braç s’assembla a la lletra grega gamma majúscula.

També té el nom en heráldica de ‘creu cramponada’ perquè cada braç s’assembla a una de les pues d’un grampó (peça que s’usa en el calçat per escalar). I el de «tetraskel», que en grec significa «quatre cames».









Per que van adobtar el símbol nazi?

L'esvàstica es convertiria en la icona més reconeixible de la propaganda nazi, i apareixeria en la bandera de la qual Hitler fa referència a Mein Kampf, així com també en pòsters per a les eleccions, bandes per al braç, medallons i distintius per a organitzacions militars i d'una altra naturalesa. L'esvástica va ser un símbol poderós usat per provocar orgull entre els aris, però també va causar terror als jueus i altres grups considerats enemics de l'Alemanya nazi. 
Els nazis creien que els primers aris de l'Índia van ser el prototip del sinvasors aris, així que van decidir adoptar la esvàstica com a símbol de a supremacia blanca. En quansevol cas, el disseny de l'esvàstica nazi ( en color negre, dins d'un cercle blanc sobre fons vermell ) va ser obra del mateix Adolf Hitler després de rebre els suggeriments de desenes decoreligionaris, segonds explica en el seu llibre  «La meva lluita». Els nazis sempre van intentar vincular de totes les maneres possibles amb l'esvàstica. Així, el 1938, una expedició de científics alemanys enviada pel Govern nazial Tibet per buscar l'origen de la «raça ària» va descobrir una estàtua que té una esvàstica al ventre, i se la va emportar Alemanya.



Esvàstica dextrogira i Sinistrógira , el bé i el mal

Així doncs , podem adonar-nos que la esvàstica dextrogira (que gira a la dreta i no és la que usaven els nazis , sinó l'empleada en el simbolisme budista veritable) va ser i és , un símbol de bon auguri , bona sort , que representava el poder del sol i el seu moviment i atreu l' espiritualitat seguida d'il·luminació interior. També, la esvàstica com a símbol general, ha estat objecte d' un lligam al nazisme , quan en realitat, s'ha de discernir entre la esvàstica dextrogira i la esvàstica sinistrógira. La esvàstica sinistrógira ( que gira a l'esquerra) és símbol que atrau l'èxit ràpid seguit d'un final desastrozo... és un símbol de destrucci . Aquesta distinció s'ha perdut en els nostres temps i ara es tracta només d'odi, razismo i els nazis. No obstant això potser amb la difusió d'aquesta informació, algun dia es deslligui de les arrels que avui dia la manenen lligada al nazisme, que no és dir que la esvàstica sinistrógira hauria de ser acceptada o desitjada, ja que com es va assenyalar, el simbolisme de la esvàstica sinistrógira és eminentment maligne .


L'esvàstica a tot el món

També es diu que la esvàstica té orígens molt antics, que se li troba en una pedra gravada en el curs de la prehistòria a prop de Ikley, a Yorkshire. També en una figura medieval sobre els murs d'una església a Sutton, en Bedforshire. També pot observársele en un pis de la catedral d'Amiens, a França. La esvàstica també es troba en els indis nord-americans, els asteques, com ja s'ha esmentat anteriorment la cultura hindú, entre els saxons i els nòrdics. El seu significat en sànscrit és de "roda" encara que també hi ha la interpretació "bé per venir", i indica el moviment quotidià del Sol en el cel i el cicle anual de les estacions. Per orient significa més un símbol de bona sort, benestar i èxit. en la dècada dels 30 's Rudyard Kipling va fer que traguessin les esvàstiques dels seus llibres ja que la vinculació amb el nazisme no li agradava en absolut, sent est un amant de l'Índia que havia utilitzat la esvàstica amb el seu significat original de bon auguri .

No hay comentarios:

Publicar un comentario