martes, 7 de enero de 2014

Recorregut pel Barri Gòtic

El Barri Gòtic és el nucli més antic de la ciutat i el seu centre històric. L'estructura del barri va romandre gairebé intacta fins al segle XIX, quan s'enderroquen les antigues muralles medievals i es transformen els cementiris parroquials en places públiques.

Comencem el recorregut per Les Rambles al costat de la plaça Catalunya:

La Rambla de Barcelona és el carrer més coneguda i transitada de la ciutat. És l'artèria principal del barri antic, que connecta Plaça Catalunya amb el port i el Monument de Colom.
No hi ha res que no puguis trobar a la Rambla: comerços, quioscos oberts les 24 hores, flors, animals de companyia, bars i restaurants mítics.



Continuem baixant la Rambla fins al carrer de Portaferrissa, a mà esquerra:

Aquesta va ser una de les portes d'entrada a la ciutat medieval emmurallada, i el seu nom es deu a la barra de ferro que s'usava per mesurar si cabien els carros per l'antiga porta. Una decoració ceràmica sobre la font que hi ha al principi del carrer ens recorda com va ser la muralla i la porta en què ens trobem en l'Edat Mitjana.



Pren el carrer Petritxol fins a la Plaça del Pi, aquí trobaràs Santa Maria del Pi una preciosa església gòtica dedicada a la Verge:


Malgrat tractar-se d'un temple d'una sola nau aconsegueix la mateixa sensació de verticalitat i diafanitat que qualsevol altra església gòtica. Aquesta sensació de verticalitat interior s'aconsegueix també gràcies a la gran lluminositat que aporten les coloristes vidrieres.



Continuant carrer fins al final arribem a la Plaça Nova, el lloc en què s'ubica la Catedral de Barcelona:

L'actual Catedral de Barcelona es va construir sobre les restes d'basíliques anteriors, de manera que l'església ha estat realitzada en diferents estils artístics al llarg dels segles. Els seus orígens es remunten a les primeres èpoques del cristianisme. Malgrat això, la major part de l'estructura conservada data del segle XIII, quan es va iniciar la construcció gòtica de la basílica.
Cal destacar que la seva façana correspon però a l'estil neogòtic, ja que es va construir a finals del segle XIX.



A més de la Catedral, hi ha dos edificis més destacables en aquesta plaça: mirant a la Catedral a mà esquerra, La Pia Almoina del segle XV, institució que oferia menjar i ajuda als pobres, avui alberga el Museu Diocesà.

A mà dreta de la Seu, ​​el Palau Episcopal la façana és posterior (neoclàssica) però que encara conserva una galeria del segle XIII a la primera planta.




Toma ahora la calle del Bisbe. A mano izquierda, la calle de Santa Llúcia, que te muestra en su lado derecho la Capella de Santa Llúcia:


Los elementos que lo hacen especial son varios. En primer lugar, se trata de uno de los no más de 30 vestigios románicos que se encuentran dispersos por la ciudad. Pero, además, es una de lasobras románicas mejor conservadas de la ciudad. El edificio es muy sencillo: su interior es reducido, con una sola nave cubierta por una bóveda de cañón apuntada; en el exterior, destacan la espadaña que corona la fachada, y la portada que consta de 4 archivoltas y columnas, capiteles e impostas, todo ello profusamente decorado.



Seguint pel mateix carrer del Bisbe, trobaràs El Palau de la Generalitat, que conserva en aquest tram la façana original gòtica, del segle XV.







A la meitat del carrer destaca un pont amb un preciós balcó d'inspiració gòtica:

En realitat és un arc neogòtic (data de 1928) que uneix la seu del Govern (al Palau de la Generalitat) amb un edifici de caràcter religiós, la Casa dels Canonges.







Sortint per la porta que dóna al carrer del Bisbe, pren la petit carrer situada just al davant i que segueix cap avall, carrer de Sant Sever. És un dels racons més bonics de la ciutat: la plaça de Sant Felip Neri:

Arribaràs a un dels racons més bonics de tota la ciutat, és tracta d'una petita plaça amb una font al centre.



Sortir per l'altre carrer que dóna a la plaça, el carrer de Montjuïc del Bisbe, s'arriba un altre cop al carrer del Bisbe. Direcció de la catedral, i pel carrer de Santa Llúcia.
En el seu costat esquerre La Casa de l'Ardiaca, antiga residència noble del segle XV:

Aquesta és la primera de les residències de membres de diferents jerarquies religioses.Su patio interior es uno de los rincones más bonitos de la zona, y al final del mismo verás parte de la muralla romana del siglo I a.C. 

Passat el primer tram del carrer, a mà esquerra veuràs una altra d'aquestes residències religioses: la Casa dels Canonges, iniciada al segle XIV i acabada al XVI i actual seu de la Vicepresidència del Govern català.






Després de l'anterior casa, carrer Paradís a mà dreta, aquí es descobreixen les quatre impressionants columnes i el basament del que va ser el Temple d'August en època romana.








Envoltar la catedral, que queda a l'esquerra. Recorre els seus murs fins a la plaça de Sant Iu. En aquesta placeta sempre es col·loquen músics de carrer, pel que té molt d'encant.

És deixa enrere la plaça i segueix fins al carrer Baixada de Santa Clara. es troba amb la Plaça del Rei, un lloc emblemàtic de la ciutat:


Aquesta plaça conserva sota els seus peus les restes del que va ser la ciutat romana de Barcino, que pots veure el Museu d'Història de la Ciutat; i impressionants vestigis de la ciutat medieval a la part superior. Va ser el centre del poder reial a la Barcelona medieval.

Aquí veuràs des del centre de la plaça i davant teu:

El Palau Reial Major,  d'ell destaca el Saló del Tinell, que va ser la Sala del Tron i una maqueta en el seu interior t'ajudarà a entendre com era la Barcelona medieval.


A la dreta del palau, la capella reial de Santa Àgata, construïda al segle XIV pel rei Jaume II, sobre l'antiga muralla romana.

Al costat esquerre del palau, gairebé annex a ell: el Mirador del Rei Martí, una torre-mirador del segle XVI des de la qual els reis podien veure el mar i els seus dominis.

Al seu costat el Palau del Lloctinent, palau del segle XVI havia de ser la seu del virrei, i va ser finalment seu de la Inquisició, entre altres funcions. Avui alberga l'Arxiu de la Corona d'Aragó.




Pren el carrer del Veguer fins Llibreteria, agafa aquesta última i segueix-fins a la plaça de Sant Jaume:

Avui és la seu de l'Ajuntament de Barcelona i del govern de la Generalitat de Catalunya. Va ser el Fòrum o centre públic i polític en època romana, i per descomptat, en època medieval.
El Palau de la Generalitat va ser construït en estil gòtic, encara que la façana principal que dóna a la plaça és d'època renaixentista, i va ser projectada pel mestre català Pere Blai.
Conserva la façana gòtica, en la ja comentada carrer del Bisbe.

Des d'aquí torça pel primer carrer a mà esquerra, el carrer d'Hèrcules, que et condueix directament a la Plaça Sant Just i Pastor, que van ser uns germans màrtirs del segle IV:

 Su fuente es la más antigua de la ciudad, y la plaza sobre la que se alza su iglesia del siglo XIII fue el antiguo cementerio de la parroquia. És una de les esglésies més antigues. Conserva capitells bizantins reutilitzats com piques baptismals, que pertanyien a una basílica anterior, d'època visigòtica. Si et fixes bé, descobriràs en un d'ells l'anagrama de Barcelona en grec.

I aquí acaba el recorregut pel barri gòtic. :)

No hay comentarios:

Publicar un comentario